Cercador
Ets a: Portada > Novetats
Novetats

La Marató 2.0 està dedicada als grups sanguinis: només 6 de cada 10 catalans el coneixen

09.gener.2017
La Marató 2.0 està dedicada als grups sanguinis: només 6 de cada 10 catalans el coneixen

Un estudi del Centre d’Estudis d’Opinió ha posat de manifest que un 40% dels catalans no sap quin grup sanguini té. El Banc de Sang vol que tothom conegui el seu grup, per això dedica la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya als grups sanguinis i a tot el que cal saber-ne.

La Marató se celebra aquest any del 13 al 20 de gener als grans hospitals del país i el 13 i 14 de gener també a la seu de l’Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat, que per primera vegada obren les portes per acollir els donants de sang.

En total, s’esperen aconseguir 8.000 donacions de sang que permetin remuntar les reserves de sang després de les Festes de Nadal, un període en què han baixat les donacions de sang al voltant d’un 25% pel canvi d’hàbits de la ciutadania, el fred i les malalties que s’hi associen i diversos festius intersetmanals.

El lema de la campanya és “La teva sang diu coses. Comparteix-les” i vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.

Els grups sanguinis
Al voltant dels glòbuls vermells hi ha unes molècules, els antígens, que determinen el grup sanguini d’una persona. Hi ha dos grans sistemes sanguinis l’ABO i l’Rh. En el cas de l’ABO, hi quatre grups A, B, AB i O; i en el cas de l’Rh dos: positiu o negatiu.

Els antígens són els responsables que un donant i un receptor siguin compatibles en una transfusió de sang. Però més enllà dels grups ABO i Rh hi ha fins a 300 antígens classificats en 33 grups diferents. Molts d’ells, però no tenen importància en la transfusió de sang. Més informació sobre el grups sanguinis rars a bancsang.net/blog/donants-minoritaris-sang-rara.

Què diu de tu la teva sang?

Hi ha molta literatura sobre els grups sanguinis i com determinen coses com la necessitat d’una dieta adaptada a cada grup o com influeixen en la personalitat.

El cert és que no hi ha evidències científiques per a totes aquestes creences. Tot i això, hi ha cultures, com la japonesa, on preguntar el grup sanguini a algú és com demanar-li el seu signe de l’horòscop i doten de significat cada grup. Els A es consideren seriosos, tranquils i equilibrats; els B, alegres i entusiastes; els AB imprevisibles i distants, i els O, extravertits, expressius i líders naturals.

Més enllà d’aquestes creences, conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió.

Saber el grup sanguini també serveix per conèixer a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre.

Tots les persones que donen sang reben, passats uns dies, una carta a casa amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini.

Una web per compartir la sang

Totes les persones que vulguin col•laborar amb la Marató de Donants de Sang 2.0 poden entrar al web maratodonants.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, tot i que no és imprescindible. Amb la reserva d’hora es vol evitar que ningú hagi d’esperar-se per donar sang.

Des del web també es pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, Instragram o correu electrònic i WhatsApp. Quan un donant reservi hora per donar sang gràcies al missatge que li ha enviat un amic, aquesta persona rebrà un mail d’agraïment. Així es vol reconèixer la implicació de totes les persones que col•laboren compartint el missatge de la Marató. Per tant, tothom podrà contribuir amb la donació de sang encara que no pugui donar sang.

Altres punts de donació
Divendres i dissabte, de 10 a 20:30 hores, hi haurà un espai de donació especial situat a la seu de l’Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat. La plaça de Sant Jaume serà l’escenari durant tot el dia d’activitats i animació especial per part de voluntaris que dinamitzaran la plaça: gegants, castellers, corals, batucades i un llarg etcètera.

Durant la resta de dies que se celebra la Marató, els ciutadans podran donar sang a la resta de grans hospitals que compten amb un espai de donació: Germans Trias i Pujol de Badalona, al Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron de Barcelona, al Josep Trueta de Girona, a l’Hospital de Bellvitge, a l’Arnau de Vilanova de Lleida, a la Fundació Althaia de Manresa, a l’Hospital Sant Joan de Reus, al Joan XXIII de Tarragona, a la Mútua de Terrassa i a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

A més, aquella setmana també es faran prop de 100 col•lectes de donació per tot el territori, un 10% més que en l’anterior edició de la Marató. Els horaris i adreces es poden consultar al web donarsang.gencat.cat.

La Federació Catalana de Donants de Sang i Creu Roja, entre altres institucions, s’han implicat en la Marató i aportaran voluntaris que ajudaran a difondre aquesta iniciativa pionera.

Informació relacionada:
Per a què es fa servir la sang?
www.bancsang.net/blog/que-servir-sang
Testimonis de persones que han necessitat sang:
www.bancsang.net/blog/blog-recull-agraiments-dels-receptors-sang-posa-cara-destinacio-donacions
6 de cada 10 catalans no han donat mai sang
www.bancsang.net/blog/6-10-catalans-no-han-donat-mai-sang
Per què es necessita sang per a deu dies?
www.bancsang.net/blog/perque-necessita-sang-deu-dies
La importància del grup 0 negatiu
www.donarsang.gencat.cat/zero-negatiuBanc de Sang i Teixits. Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.

Segueix-nos a:

Segueix-nos a Twitter Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Youtube Segueix-nos a Instagram

© Banc de Sang i Teixits - Nota legal - Política de cookies - Accessibilitat - Contacte - Mapa del web

Tens algun dubte? Ens agradarà sentir-te. 93 557 35 00 - atencioaldonant@bst.cat - @donarsang