Cercador
Ets a: Portada > Novetats
Novetats

Es necessiten 10.000 donants de plasma

Març 2017
Es necessiten 10.000 donants de plasma

A Catalunya es necessita el doble de plasma del que es recull actualment i això vol dir que calen 10.000 donants. Per ser donant de plasma són necessaris els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

És per això que si ets donant de sang, també ho pots ser de plasma. La diferència és que la donació és una mica més llarga, dura uns 45 minuts i cal reservar hora al web donarsang.gencat.cat/plasma.

Si ets del grup AB ets donant de plasma universal ja que és el grup compatible amb tots els receptors. Malauradament, només 3 de cada 100 persones a Catalunya són d’aquest grup.

Com és una donació de plasma?
Durant la “plasmafèresi” o donació de plasma, s’extreu sang, es separa el plasma i es retén, i la resta de cèl·lules sanguínies es retornen per la mateixa via. Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 12 cops l’any.

El plasma, l’aigua de la peixera
Així com una peixera no té sentit sense aigua, el mateix ens passa amb el plasma. Aquest líquid transparent i groguenc representa el 55% del volum de la sang i conté i transporta els aliments que necessitem per viure, les defenses del nostre cos i altres proteïnes indispensables.

En destaquen les immunoglobulines, defenses que ens protegeixen de les infeccions; els factors de coagulació, que són responsables juntament amb les plaquetes d’aturar el sagnat quan ens tallem; i l’albúmina, una proteïna que transporta hormones i fàrmacs cap als teixits.

Vols ser donant?
Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, trucant al 93 557 36 30 o 607 428 868 (també per WhatsaApp), enviant un correu electrònic a plasma@bst.cat o emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.Banc de Sang i Teixits. Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.

Segueix-nos a:

Segueix-nos a Twitter Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Youtube Segueix-nos a Instagram

© Banc de Sang i Teixits - Nota legal - Política de cookies - Accessibilitat - Contacte - Mapa del web

Tens algun dubte? Ens agradarà sentir-te. 93 557 35 00 - atencioaldonant@bst.cat - @donarsang