Cercador
Ets a: Portada > Tot sobre la sang > L'afèresi

L'afèresi

Què és l'afèresi?

  • L'afèresi és una modalitat de donació de sang en la qual se separen des d'un principi els diferents components de la sang. Si extraiem plaquetes s'anomena Plaquetofèresi; si és plasma, Plasmafèresi. També podem obtenir els dos components en un mateix procés i així el rendiment és més elevat.
  • Els components de la sang que transfonem es poden dividir, de manera global, en tres tipus: Glòbuls vermells (que oxigenen els teixits), Plasma (és un líquid en el qual estan en suspensió els diferents factors de la coagulació i altres proteïnes que ajuden a aturar les hemorràgies en hemofílics, cirròtics, etc.) i Plaquetes (que també aturen les hemorràgies i van destinades a pacients sota tractament quimioteràpic, transplantament de moll de l'os, leucèmies, etc.).

Com és el procediment de l'afèresi?

  • Mitjançant una màquina que porta adaptat un sistema de centrífugues se separa plasma i/o plaquetes del donant i posteriorment se li retornen per la mateixa via d'accés els altres components (fonamentalment els glòbuls vermells). El procés es fa en una sola punxada a la vena, en circuit estèril d'un sol ús que està dissenyat per garantir la màxima seguretat tant per al donant com per al receptor.
  • El producte final que obtenim és l'equivalent a una dosi terapèutica, és a dir, les plaquetes procedents d'una donació són suficients per a una transfusió, a diferència de les que aconseguim a partir de les donacions de sang convencionals, en les que és necessari transfondre les que es fraccionen a partir d'unes 6 donacions, és a dir, de 6 donants diferents.

Qui pot realitzar l'afèresi?

  • Qualsevol donant de sang amb bones venes d'accés, de qualsevol grup sanguini i que no tingui cap contraindicació de les esmentades en el qüestionari que s'omple sempre abans de cada donació. És important no haver pres Aspirina en els darrers 7 dies.

Freqüència i duració de l'afèresi

  • Aquest tipus de donació es pot fer amb una freqüència molt superior a la de sang, perquè els components es recuperen de manera natural en menys d'una setmana. La duració del procés és habitualment d'una hora com a màxim i la tolerància per part del donat molt bona.
  • La donació de plasma i/o plaquetes mitjançant el procediment d'afèresi, igual que la donació de sang, és un acte anònim, voluntari, altruista, i sempre es realitza sota vigilància de personal qualificat.


Banc de Sang i Teixits. Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.

Segueix-nos a:

Segueix-nos a Twitter Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Youtube Segueix-nos a Instagram

© Banc de Sang i Teixits - Nota legal - Política de cookies - Accessibilitat - Contacte - Mapa del web

Tens algun dubte? Ens agradarà sentir-te. 93 557 35 00 - atencioaldonant(ELIMINAR)@bst.cat - @donarsang