Cercador
Ets a: Portada > Tot sobre la sang > Els components de la sang

Els components de la sang

  • Els hematies (glòbuls vermells), transporten l'oxigen des dels pulmons a tots els teixits de l'organisme. El seu dèficit (anèmia) provoca una manca d'oxigen en els òrgans vitals dels malalts. En aquest cas cal administrar concentrats d'hematies.
  • Les plaquetes intervenen en la coagulació de la sang tot impedint les hemorràgies secundàries a les petites lesions que habitualment es produeixen en les artèries, venes i capil·lars. El seu dèficit (trombopènia), que és freqüent en les malalties malignes de la sang (leucèmies) i després d'alguns tractaments del càncer, provoca l'aparició d'hemorràgies greus. El tractament prioritari en aquests casos es la transfusió de concentrats de plaquetes.
  • El plasma que és la part líquida de la sang, constituït bàsicament per aigua i proteïnes (factors de la coagulació, anticossos, albúmina) que intervenen en múltiples processos metabòlics bàsics per l'organisme: la coagulació de la sang, la immunitat i el transport de diverses substàncies i medicaments. El plasma es utilitzat per elaborar concentrats específics de proteïnes que constitueixen el tractament de diverses malalties: l'hemofília i altres defectes de la coagulació, immunodeficiències amb risc de patir múltiples infeccions greus, trombosis i altres.

Sabies que...

Una donació de sang pot ajudar fins a 3 malalts diferents


Banc de Sang i Teixits. Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.

Segueix-nos a:

Segueix-nos a Twitter Segueix-nos a Facebook Segueix-nos a Youtube Segueix-nos a Instagram

© Banc de Sang i Teixits - Nota legal - Política de cookies - Accessibilitat - Contacte - Mapa del web

Tens algun dubte? Ens agradarà sentir-te. 93 557 35 00 - atencioaldonant(ELIMINAR)@bst.cat - @donarsang